NFT is een begrip wat je tegenwoordig overal wel hoort. Ze lijken wel overal te zijn, en iedereen lijkt het wel te hebben. Van kunst, apen, toiletpapier tot muziek, deze digitale activa verkopen zoals de Nederlanders in de 17e eeuw tulpen verkochten. Sommige NFT’s gaan wel voor miljoenen dollars weg. Maar is het een hype, of daadwerkelijk interessant. Veel mensen hebben er vragen en twijfels over. In dit artikel staat alle informatie wat je moet weten over NFT’s.
Wat is een NFT? #
NFT betekent non fungible tokens, en deze worden over het algemeen gemaakt met behulp van hetzelfde type programmering als wat wordt gebruikt voor cryptocurrencies. Een NFT is een digitaal item dat objecten vanuit de echte wereld vertegenwoordigd, zoals ik in de inleiding al een paar voorbeelden benoemde. Ze worden online zowel gekocht, als verkocht, wat vaak met cryptocurrency is. Daarbij worden ze, zoals ik ook in de inleiding al benoemd had, vaak gecodeerd met dezelfde software als dat het voor veel crypto’s gebruikt wordt.
Hoe werkt NFT? #
NFT’s bestaan op een blockchain, wat een gedistribueerd grootboek dat transacties registreert is. Je zal waarschijnlijk het meest bekend zijn met blockchain als het onderliggende proces wat cryptocurrencies mogelijk maakt. Een NFT wordt gemaakt van digitale onderdelen die zowel materiële als immateriële items vertegenwoordigen. Hieronder een paar voorbeelden waar je aan kan denken:
- Grafische kunst
- GIF’s
- Video’s of sporthoogtepunten
- Designer sneakers
- Muziek
In wezen zijn NFT’s als fysieke verzamelobjecten, alleen dan digitaal. Dus in plaats van dat je fysiek een geschilderd schilderij aan de muur hangt, krijgt de koper hiervan een digitaal bestand.
Daarbij krijgen ze exclusieve eigendomsrechten. NFT’s kunnen daarbij slechts één eigenaar tegelijk hebben, en hun gebruik van blockchain technologie maakt het gemakkelijk om eigendom te verifiëren en tokens tussen eigenaren over te dragen. Daarbij kan de maker ook specifieke informatie opslaan in de metadata van een NFT.