Iedere ondernemer krijgt ermee te maken: het versturen van facturen. De een vindt het fantastisch, terwijl de ander er tegenop ziet. Zit je eraan te denken om je facturatie uit te besteden?
Er zijn veel bedrijven die je hierbij kunnen helpen. Het grootste voordeel van je facturatie uitbesteden is natuurlijk dat jij er niet meer aan hoeft te denken. Het wordt immers allemaal voor je geregeld.
Het is van groot belang dat je facturatie op orde is. Met een strak beleid voorkom je dat debiteuren niet betalen, en krijg je op tijd je geld binnen. Zo hou je dus grip op je cashflow. Maar waar moet je aan denken bij het kiezen van een factoringsbedrijf? Dat leg ik je hieronder graag uit.
Ga na welke vorm het best bij jouw onderneming past
Er zijn bedrijven die van haar klanten vereist dat ze een minimale omzet per jaar draaien.
Dat is geen gekke keuze als je bedenkt hoe de factoring bepaald wordt. Deze kosten worden namelijk berekend als percentage van de factuurbedragen. Als je als ondernemer facturen met lage bedragen verstuurt, vindt een bedrijf het dus niet altijd interessant om een samenwerking aan te gaan. Hier zouden ze dus weinig provisie op verdienen. Natuurlijk bestaan er uitzonderingen per branche. Ga dus goed na wat voor jouw onderneming van toepassing is.
Lees reviews
Zelf doe ik het altijd graag: reviews lezen van bedrijven voordat je een samenwerking aangaat. Is er een bepaald punt wat je steeds ziet terugkomen in de reviews, maar lijkt het bedrijf verder wel geschikt voor een samenwerking? Het kan nooit kwaad om contact te zoeken met het desbetreffende factoringbedrijf en te vertellen dat je een aantal punten van kritiek hebt gevonden in de reviews. Kijk hoe ze hierop reageren voordat je een definitieve samenwerking aangaat.
Vergelijk provisies
Het kan nooit kwaad om bij meerdere bedrijven te kijken wat voor jou de maandelijkse kosten zullen zijn. Vergelijk deze kosten met elkaar voordat je een beslissing maakt. Natuurlijk wil je zo voordelig mogelijk uit zijn. Vraag om deze reden bij meerdere partijen een offerte aan en ontdek welk factoringbedrijf jou het meest aanspreekt.
Betalingstermijn
Ga na wat de betaaltermijn is bij het bedrijf waar je eventueel mee zou willen samenwerken. De meeste bedrijven hanteren een betaaltermijn van maximaal 30 dagen. Maak hier heldere afspraken over zodat je van te voren weet waar je aan toe bent.
Transparantie
Zorg dat je een samenwerking aangaat met een bedrijf die volledig transparant is. Het zou namelijk enorm zonde zijn als er achteraf verborgen kosten verbonden zouden zijn. Het is belangrijk dat je inzicht en overzicht houdt over je administratie. Zo blijf je in controle.
Voordelen van je facturatie uitbesteden
Je houdt meer tijd over om je op het groeien van je onderneming te focussen. Dit is kostbare tijd die niet iedereen wil opgeven voor het versturen van de facturen.
Door een samenwerking met een professioneel bedrijf aan te gaan zullen de facturen waarschijnlijk sneller betaald worden door je debiteuren. Zij monitoren de betalingstermijn voor je en nemen actie wanneer dit nodig is.
Een externe partij is professioneel. Door de facturatie in eigen beheer te houden kunnen medewerkers wellicht wat voorzichtiger zijn omtrent het versturen van herinneringen of aanmaningen. Het kan voorkomen dat er makkelijker fouten worden gemaakt. De facturatie verzorgen is niet iets wat deze professionals zomaar doen. Ze hebben verstand van de zaken waar ze mee bezig zijn. Hierdoor weet je dat ze goed en professioneel werk zullen verrichten.
Door de facturatie uit te besteden hoef je hier niet een nieuwe medewerker voor aan te nemen. Over het algemeen is het als ondernemer voordeliger om de facturatie door een professioneel bedrijf te laten doen, dan hier een nieuwe medewerker voor in dienst te nemen.
Nadelen van je facturatie uitbesteden
Ja, ondanks dat het uitbesteden van je facturen veel positieve kanten kent, zijn er natuurlijk ook nadelen aan verbonden.
Veel bedrijven bieden vaak niet automatisch debiteurenbeheer aan. Mocht je het prettig vinden dat het factoringbedrijf debiteurenbeheer van je overneemt, dan zou je hier vaak een extra abonnement voor moeten afsluiten. D
aar zijn natuurlijk ook extra kosten aan verbonden. Wanneer er geen debiteurenbeheer is, betekent dat dat je facturen wel verstuurd zullen worden maar dat er daarna geen actie wordt ondernomen die tot betaling zal leiden. Juist veel ondernemers vinden het prettig als dit wel het geval is. Ga dus goed na of het factoringbedrijf waarin je geïnteresseerd bent debiteurenbeheer aanbied.
Een ander nadeel van het uitbesteden van je facturatie is dat het niet gegarandeerd is dat je een betaling zult ontvangen. Het bedrijf is immers verantwoordelijk voor het versturen van de facturen. Betaald de debiteur niet? Dan is het factoringbedrijf verantwoordelijk voor het nabellen van de debiteur. Hij staat niet garant voor een betaling.
Zo kan het dus zijn dat je kosten maakt om de factuur te laten versturen, terwijl de factuur niet betaald wordt door de debiteur. Dat is natuurlijk een vervelende situatie.
Wanneer je zelf je facturatie beheert, kan dat een mooi contactmoment met je klanten opleveren. Veel ondernemers zien het dus als een nadeel dat je dit moment mist wanneer je een bedrijf hebt ingeschakeld.
Alles duidelijk?
Bedankt voor het lezen van mijn artikel. Ik hoop dat je wat hebt gehad aan bovenstaande tips en informatie.
Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen voor mij? Neem gerust contact met mij op via (038) 205 4007