Waarom Het Belangrijk Is Om Te Netwerken

Simone Bisschop
Simone Bisschop
blue shark-logo-03
+   You   =
footer-shark

Inhoud

Oké, ik hoor regelmatig om mij heen dat het zo belangrijk is om te netwerken. ‘Netwerken leidt tot succes’ hoor ik dan. Maar waarom precies? Natuurlijk, hoe meer mensen je in je netwerk hebt, hoe meer je hier gebruik van kan maken. Bij netwerken denken veel mensen direct aan Social Media (en dan vooral aan LinkedIn). Echter is netwerken niet alleen online. Ook in je vrienden- en kenniskring is netwerken bijna niet te missen.

Maar laten we eerst bij het begin beginnen…

Wat is netwerken?

Voordat we die vraag gaan beantwoorden, is het belangrijk om te weten wat netwerken precies inhoudt. Netwerken is meer dan alleen gunsten vragen van andere mensen. Netwerken is namelijk het opbouwen en onderhouden van langdurige relaties. Deze relaties zijn voordelig voor beide partijen. Ze kunnen van belang zijn bij het realiseren van doelen in zowel je carrière als je privéleven.
Je netwerk bestaat uit mensen uit je familieleden, je vrienden, collega’s en kennissen.

Netwerken wordt vaak gezien als een competentie. Wanneer je over deze competentie beschikt, weet je dat het belangrijk is om je (zakelijke) relaties te ontwikkelen. Het bouwen aan je netwerk vergt het nodige werk, maar kan op de lange termijn erg lonend zijn.

Het opbouwen en onderhouden van je netwerk

Wat mij betreft kan je niet vroeg genoeg beginnen met het opbouwen van je netwerk. In je studententijd zul je al veel mensen hebben ontmoet die later misschien nog goed van pas kunnen komen. Wie weet kan je elkaar, op professioneel- of privé gebied, wel een keer uit de brand helpen.

Ga na wat je elkaar kunt bieden en wat je daarmee hoopt te bereiken. Wees open en geïnteresseerd naar de ander toe om een positieve indruk achter laten.

Het onderhouden van je netwerk houdt in dat je een blijvende interesse moet blijven tonen in de ander. Hierbij kan je denken aan het geven van tips, adviezen en informatie. Laat merken dat je interesse oprecht is en dat je respect hebt voor de ander. En onthoudt: niet iedereen kan direct een waardevolle toevoeging zijn voor jouw netwerk. Geef het wat tijd en wellicht kunnen jullie in de toekomst mooie dingen voor elkaar betekenen. Zoek ook contact met je netwerk wanneer je niet direct iets van ze nodig hebt. Blijf interesse tonen.

De voordelen van netwerken

Er is veel positiefs te bedenken aan actief bezig zijn met je netwerk. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan de invloed die een groot netwerk met zich meebrengt. Het kan maar zo zijn dat iemand uit je netwerk later invloedrijk zal zijn. Hierbij kan je denken aan het starten van een eigen onderneming, of een mooie promotie maken. Toch handig als je elkaar dan kan helpen, mocht het nodig zijn. Door te netwerken krijg je een andere kijk op de wereld. Je wisselt meningen uit met je netwerk en de kans is groot dat je de wereld hierdoor beter leert te begrijpen.

Heb ik je al kunnen overtuigen? Nee? Hieronder nog een aantal voordelen van actief netwerken:

 • Sociaal contact
  Iedereen heeft wel behoefte aan sociaal contact. Terwijl je aan het netwerken bent, ben je tegelijkertijd ook heel sociaal bezig. Soms maak je eerst een praatje met je gesprekspartner voordat je direct ter zake komt. Of het nou online of in een echt gesprek is, je legt erg gemakkelijk sociaal contact tijdens het netwerken.
 • De kansen
  De belangrijkste en misschien wel het grootste voordeel is de kansen die een groot netwerk biedt. Updates en kansen delen mensen graag in hun netwerk. Hoe groter je netwerk is, hoe groter de kans is dat je van die mooie updates en kansen op de hoogte bent.
 • Nieuwe vacatures
  Medewerkers van een bedrijf zijn doorgaans op de hoogte van openstaande vacatures. Dit is vaak zelfs al voordat de vacatures online komen te staan. Zij zullen dit ongetwijfeld delen in hun netwerk. Bingo!
 • Het helpen van andere mensen
  Wanneer jij iemand uit je netwerk hebt kunnen helpen met het vinden van een baan, geeft jou dit ongetwijfeld een positief gevoel. Je hebt namelijk iemand anders kunnen helpen. Dat is zeker de moeite waard. Wanneer jij iemand hebt geholpen, is de kans groot dat zij jou ook een keer zullen helpen wanneer je hulp nodig hebt. Twee vliegen in één klap dus.
 • Je bent op de hoogte van alles wat er speelt
  Door actief te netwerken, blijf je op de hoogte van wat er speelt in jouw vakgebied. Zo mis je nooit de belangrijkste nieuwtjes in de branche waar jij werkzaam bent. Jouw netwerk is een handige bron voor het delen en ontvangen van nieuwe ideeën en perspectieven. Dit kan veel waardevolle informatie bevatten. Het kan maar zo zijn dat je dankzij je netwerk op nieuwe inzichten komt waar je anders niet aan had gedacht.

De nadelen van netwerken

Oké, natuurlijk klinken die voordellen allemaal erg mooi. Maar niet alles gaat over rozengeur en maneschijn. Helaas zijn er ook nadelen te bedenken over netwerken. Er zitten namelijk risico’s aan verbonden om actief te zijn op sociale netwerksites.

 • Negatieve reacties
  Het kan voorkomen dat men blootgesteld wordt aan ongewenste inhoud zoals haatdragende boodschappen en geweld. Hierbij zou je bijvoorbeeld kunnen denken aan cyberpesten. Dit kan als erg vervelend worden ervaren.
 • Identiteits- en imagoschade
  Stel je voor… Je plaatst die leuke vakantiefoto’s online om met je netwerk te delen. Maar opeens zie je jouw foto’s op een ander profiel met een andere naam verschijnen. Het gebeurd regelmatig dat mensen foto’s afpakken en doen alsof ze iemand anders zijn. Dit fenomeen heet ‘Catfishing’. Denk dus goed na over wat je allemaal online hebt staan, want dit kan jouw imago behoorlijk schaden. Controleer via je instellingen wie de zichtbaarheid van jouw foto’s en informatie kan bekijken en pas dit zo nodig aan.
 • Het onderhouden van je netwerk kost tijd
  Wanneer je eenmaal een mooi netwerk hebt opgebouwd, kost het tijd om dit te onderhouden. Mensen verwachten dat ze zo nu en dan iets van jou te horen krijgen. Houdt er dus rekening mee dat het belangrijk is dat je gemiddeld één keer per week een update deelt met je netwerk.

Om samen te vatten: netwerken is een erg krachtig instrument waar jij je gestelde doelen makkelijk zou moeten behalen. Netwerken is meer dan alleen een klein sociaal praatje maken met een ander. Er komt zo veel meer bij kijken. Zorg dat je bewust en zorgvuldig omgaat met je netwerk om zo succesvol mogelijk te zijn.

Goed, volgens mij heb ik je genoeg inzicht gegeven. Ik denk dat je er helemaal klaar voor bent om te beginnen met het bouwen aan, en groeien van, je netwerk.

Simone Bisschop – Office Manager bij Blue Shark

038 205 4007

 

Psst, heb je mijn vorige blog al gelezen? Daarin leg ik je uit hoe je een goede balans tussen werk en privé krijgt. Je leest hem hier!